Cara Buat Rempah Kari Buatan Sendiri


Masa kecik dulu , mak selalu minta saya hantar bahan ni pada sorang MakCik untuk di giling , Alhamdulillah lebih 50 tahun berlalu , saya masih ingat bahan2 ni ,
Bahan untuk buat Rempah Kari Ikan.

10-12 biji cili kering
3 sb rempah biji ( ketumbar )
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar atau 5-7 ulas bwg kecil
Kunyit hidup
10-15 biji lada hitam
2 sb jintan putih
1 sb jintan manis

Semua bahan dibasuh , tapis dan rendam air panas selama 10 minit , KECUALI bawang dan kunyit hidup , Kemudian blend kesemuanya sehingga betul2 halus.
Sedia untuk dibuat kari .
Masak la cara yg sama seperti kita guna serbuk kari.
Kalau buat rempah sendiri , kita tk kan rasa was2 lagi.

Kari ikan yang telah dimasak menggunakan rempah buatan sendiri.


Sumber FB

Comments

Popular posts from this blog

CERITA LAWAK: Group Whatsapp Persatuan Perduduk Taman

PNB Beri Bonus 1sen Pada 1 Mac 2018 Sempena Ulangtahun Ke-40

CERITA LAWAK: Geng Takut Bini